A waweli székesegyház a Lengyel Házban, valamint Nagyanyák és Nagyapák Napja.

Az idei évben január 24-én megnyitottuk a Lengyel Házban a waweli székesegyházról szóló fényképkiállítást, melynek története szerves részét alkotja a magyar-lengyel történelemnek és a lengyel kereszténység hajnalának.

A volt Budapest XVI. kerületi lengyel önkormányzat által finanszírozott kiállítás ötletadója Małgorzata Soboltyński elnök asszony, megnyitója pedig egy krakkói történész volt, Piotr Stefaniak, aki ismertette a székesegyház történetét. Íme előadásának töredékei:
A waweli székesegyház a lengyel királyok nekropolisza és a lengyel nemzet fő temploma. A jelenlegi katedrális a harmadik azok közül, melyeket ezen a helyen építettek. Már 1000-ben épült ott egy korai román templom. A XII. században azonban Władysław Herman fejedelem, aki feleségül vette Juditot, egy magyar király özvegyét, egy új, négy tornyos román bazilikát építtetett helyére. Mai napig megmaradt belőle a híres Szent Leonárd-kripta.

A XIV. század derekától kezdve temették benne az elhunyt lengyel uralkodókat, elsőként Kis Ulászlót (Władysław Łokieteket), akinek az anyósa IV. Béla lánya, boldog Jolán volt, lánya pedig neves magyar királyné, Erzsébet, Károly Róbert felesége. Szintén itt nyugszik Nagy Lajos király közismert lánya, Anjou-házi Hedvig, akinek szép márvány kenotáfiuma díszíti a székesegyházat. A következő generációk a reneszánsz gyöngyeivel gazdagították a katedrálist: Zsigmond-kápolnával, valamint Zsigmond-haranggal, amely Lengyelország legnagyobb harangjának számít. Ugyanakkor a székesegyház altemplomába temettek egy tősgyökeres magyart, Báthory István lengyel királyt. Egy évezred folyamán a waweli székesegyház a lengyelség kvintesszenciáját és nemzetünk dicsőségét képezi. Emellett mindenütt felfedezhetők benne azok a nyomok, amelyek a magyar-lengyel jelenlétről tanúskodnak Európa szívében.

Köszönjük Piotr Stefaniaknak és Małgorzata Soboltyńskinek a krakkói „lengyel gyöngy” megismertetését.

A kiállításmegnyitót követően Mészáros Sonia (9 éves) egy verssel kedveskedett a Nagyanyák és Nagyapák Napja alkalmából, Krzysztof Grzelak plébános atya pedig jókívánságokat tolmácsolt az ünnepelteknek. A nagymamák és nagypapák virágokat is kaptak.

Fotók: Pál Barbara