2016. június 26-án a budapesti kőbányai Lengyel Templom előtt felavatták a Poznani Június és az 1956-os Magyar Forradalom 60. évfordulójáról megemlékező kopjafát. A kopjafa alkotója Nagy Sándor, felállításának kezdeményezője pedig: a magyar 56-os Szövetség, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége és a magyar Kőbányai Önkormányzat. Kopjafa (fa emlékoszlop) egy oszlop formájú, fafaragással díszített síremlék (lengyelül „kopijnik”), melyet a magyar szabadságharcosok nyughelyein szoktak felállítani hősies tetteinek emlékére.
A kopjafaállítás régi székely szokásra vezethető vissza. A táblán található a következő kétnyelvű felirat: „1956-2016 – A poznani lengyel felkelés 60-ik évfordulóján”. A kopjafát Jan Szkodoń püspök szentelte fel, aki Lengyelországból érkezett erre az ünnepségre. A megemlékező beszédet Karacs Zsigmond tartotta, saját poznani emlékeiről pedig egy magyarországi Polonus – dr. Konrad Sutarski számolt be. A kopjafa mellett a magyar 1956-os szövetségek és a Wysocki Légió Hagyományőrző Egyesület tagjai álltak díszőrséget. Az ünnepségen részt vett Roman Kowalski, magyarországi lengyel nagykövet, a „Wspólnota Polska” („Lengyel Közösség”) Egyesület Főigazgatóságának elnök-helyettese, Dariusz Bonisławski, valamint a lengyel civil szervezetek és a X. kerületi önkormányzat képviselői.

Továbbá az ünnepségen részt vett Karol Kozłowski atya (a budapesti Lengyel Templom volt plébánosa), aki noviciátus-vezetőjeként egy újonccsoporttal érkezett a Krisztus Társasága poznani szemináriumából. A szentmisét Jan Szkodoń püspökkel, Krzysztof Grzelak plébánossal és Karol Kozłowski atyával együtt Czesław Bogdał atya, a krakkói II. János Pál Nemzetközi Dialógus Intézet igazgató-helyettese, valamint Florian Kosak prelátus is celebrálta. Ezt követően sor került Jan Szkodoń püspök „Tájképek” című festészeti kiállítására.

A püspök atyának van egy nagy szenvedélye, tudniillik festőként érvényesül a művészet területén. Lenyűgözi a természet szépsége, a csendélet, a tájképek. Művészi tevékenysége, mely ugyan nem professzionális jellegű, de rendkívül esztétikus formákat ölt, közelebbre hozza őt a mindennapi élethez, és az emberekhez, akik között dolgozik. Mindemellett költő, műveit az élet inspirálja maga dilemmáival, örömeivel és mély, vallásos természetű reflekszióival.

Fotók: Pál Barbara