Augusztus 14-én a Lengyel Közművelődési Központ és a wrocławi Történelmi Kezdeményezés Egyesület szervezésében megnyílt a Lengyel Házban egy lengyel hősről, Witold Pileckiről szóló kiállítás. A megnyitón részt vettek a bécsi „Gazeta Polska” Klub képviselői: Barbara és Tadeusz Jaskulski. A zenei műsorról gondoskodtak Magdalena és Anna Betleja a Przemyski Zenetársaságból. A lengyel nagykövet nevében helyettese, Michał Andrukonis szólalt fel.

Történelmi tematikájú előadást a Nemzeti Emlékezet Intézete Wrocławi Részlegének munkatársa, Wojciech Trębacz tartott, aki többek között azt mondta, hogy:
„… Pilecki alakja illusztrációja lehetne a Lengyel Földalatti Államnak, a Honi Hadseregnek és a Varsói Felkelésnek. Ugyanakkor Auschwitzhoz is fűződik, vagyis ahhoz a helyhez, mely talán a legnagyobb mértékben kiérdemelte a „pokol a földön” kegyetlen nevet, és ahova ő egészen szokatlan módon került. ‘Önként jelentkező Auschwitzba’ – a mai szemszögből eme szókapcsolat teljesen hihetetlenül hangzik, mégis igaz. Kezdődik a lengyel történelem következő szakasza – egy új megszállás, sztálinizmus, Lengyel Népköztársaság. A Kapitány szerepe még kifejezőbbé és drámaibbá válik. Életútja, tragikus halálát is beleértve, egy természetes forrás, amely alapján lengyel történelmet lehet tanítani, főként annak a második világháború után közvetlenül következő szakaszát…”