Vasárnap, szeptember 18-án a Lengyel Közművelődési Központ Óhegy utcai részlege a lengyel 1939-45-ös menekülteket megörökítő projekt keretében bemutatta a Lengyel Házban a „Lengyelek a Kőbányán” című albumot. Magyarországon fontos évfordulónak számít ez a dátum, mivel éppen 1939. szeptember 18-án, a szovjet hadsereg Lengyelországba való behatolása után, az első lengyel menekültek átlépték a magyar-lengyel határt. Az igen nehéz próba idején, a második világháború során a magyarok és a lengyelek sikeresen levizsgáztak a barátságból. Nagyon sok lengyel, akik emigrációba kerültek, éppen magyaroknak köszönhetik a megmenekülést. Ennek révén számtalan lengyel-magyar házasság is kötődött.

Az albumon kívül prezentációra kerültek az azonos címet viselő kiállítás további elemei, amelynek első részét (5 panel) 2016. február 28-án mutattuk be. Ezúttal a kiállítás két panelből állt. Az egyik a lengyel cserkészetről szólt, a másik pedig ismertette a Miernicki családot, amely Myśleniceből érkezett Kőbányára (jelenleg Budapest X. kerülete). A Miernickiék nagyon aktívan részesültek a lengyel közélet alakításában, valamint a Lengyel Templom és Menhely (a mai Lengyel Ház) építésében. A második világháború folyamán az egész család segítséget nyújtott a lengyel menekülteknek.

Ezen kívül a cserkészcsapat felújított zászlóját is prezentáltuk. Mindazt az elődjeinknek járó tiszteletadásnak szántuk, mivel ők kezdték el megteremteni azt a plébánia-közösséget, melynek ma mi vagyunk a tagjai, és jóllehet más körülmények között, de igyekszünk folytatni az ő tevékenységüket.
Fotók: Pál Barbara