A Lengyel Közművelődési Központ Óhegy utcai telephelye szeptember 26-án   a város bemutatkozására és az Imielini művészek kiállításának megnyitása megszerveszte a Lengyel Házban.

IMIELIN Dél-Lengyelországban, a  Sziléziai vajdaság Bieruń- Lędziny járásában fekvő város.

Imielin polgármestere 1995 óta Jan Chwiędacz. A város feladatául tűzte ki a kis  – és   középvállalkozások támogatását, mindeközben nem feledkezik meg a kulturális-és sportszféráról sem.  2014-től az imielini Városi Kulturális Központ támogatásának köszönhetően valósul meg  a rendezvény. A kulturális intézmény jelenlegi vezetője Jadwiga Mikunda.

A művésztelep jelentős szerepet vállal a helyi képzőművészeti közeg integrálásában és aktivizálásában.

A képzőművészeti élet mellett jelentős fejlődésnek indult Imielinben a zenei világ is.  A „Sokolnia” Kultúrház kiváló lengyel és külföldi művészek részvételével koncerteket és  színházi előadásokat szervez.  .A „Sokół” Kulturális Egyesület nem sokkal Imielin várossá nyilvánítása után, 1996 tavaszán  alapították.  Többek között például két koncertkörutat szervezett a „Hárfa” Kórus számára Győrbe, Sopronba, és  a magyar fővárosba.. Az Egyesület elnöke: Ireneusz Starczynowski.

Imielinben működő képzőművészek:

  1. Barbara Zientara -Chmiel festményén az Imielin központjában található Kármelhegyi Boldogasszony Templom és a Częstochowai Szűzanya Kápolna műemléképülete látható.

/ Kedvenc technikája már évek óta a lavírozott tus. Műveit tustollal és ecsettel készíti.  Munkáinak fő témája szorosan kapcsolódik a művész kedvelt elfoglaltságához, az utazáshoz és az építészeti alkotások iránt érzett csodálatához.

  1. Urszula Figiel – / Festményei kedvelt témái a tájkép és az életkép. A tájkép mintegy ürügyül szolgál arra, hogy elgondolkozzunk a pillanat mulandóságán, s egyúttal alkalmas arra is, hogy felélessze az emberben egy adott hely hangulatához társuló érzelmeket.
  2. Iwona Simka – Surma – / Munkáit leginkább a hangulati és érzelmi elemek határozzák meg. Képei emberekről mesélnek: vágyakat, félelmeket és gyengeségeket jelenítenek meg. Minden kép egy új történet, melynek középpontjában- többféle módon ábrázolva, illetve az őt körülvevő tér viszonyában vizsgálva – maga az ember áll.
  3. Anna Biedrońska – A Katowicei Szépművészeti Akadémián szerzett diplomát.

Műveit airbrush és graffiti festékszóró-technikával készíti.

  1. Katarzyna Gawlik és Sandra Gawlik.

 

Molnárné Sagun Z. Monika
Fot.: Pál Barbara