Szögliget – Derenk

Derenk falu volt Abaúj-Torna megyében, a mai Aggteleki Nemzeti Park területén. A közelben álló Szádvár uradalmának része volt. 1943-tól Szögliget lakatlan külterülete. A szlovák határtól 1 km-re fekszik, út vezet át rajta Körtvélyesig. Neve a szláv deren („som, somfa, sombokor” jelentésű) szóból ered, melyet lengyelül Dereń-nek írnak.

Napjainkban a magyarországi lengyelek fontos emlékhelye, mivel a 18. században a Szepességből betelepülő lengyel favágók és szénégetők élesztették újjá az egyszer már kihalt települést.

Derenk megközelítése

Derenk, megközelíthető autóbusszal Miskolc autóbusz-állomás—Bódvaszilas vonalon (Szögliget autóbusz-fordulóig).

Megközelíthető vasúton, a Miskolc-Tornanádaska vonalon (Jósvafő-Aggtelek vasút állomás)
Autóval a 27-es útról Szögliget település felé letérve Szögliget külterületén található turistaházig hajthatunk be.

Szögliget község központjától zöld színnel jelzett kerékpár túra útvonalon É-ra a Szögliget külterületén található Szalamandraház turista szállás mellett elhaladva a Vidomáj-pusztáig. Itt az Országos Kéktúra útvonala keresztezi a kerékpár utat. A kéktúra útvonalon Ny-i irányba haladva 1 km. után Derenk romközség egykori fő utcájára érünk egy-egy ház maradványa még mindig jól látható. A túra útvonalról északra letérve 300 m-re található a település hajdani temetője. Visszatérve a túra útvonalra, majd ismét Ny-i irányba haladva a túra útvonal mentén (bélyegzőhely) látható, felújított állapotban a hajdani iskola épülete, melyben szabadtéri kiállítás mutatja be Derenk történetét.

Derenk falu
Derenk falu

Derenk munkálatai képekben